Veebruaris küsis projekt CLIKIS- Network Keskkonnasõbralikud kooliköögid Tartu koolidelt ülevaadet toiduraiskamise ennetamise kohta (mida tehakse järelejäänud koolitoiduga, kuidas koolis keskkonnateemat käsitletakse jne).
Meie tragi õpetaja 𝐌𝐚𝐚𝐫𝐣𝐚 𝐓𝐚𝐦𝐣𝐚̈𝐫𝐯 saatis põhjaliku ülevaate meie söökla olukorrast, Maailmamuutjate grupi senistest tegevusest ja edasistest plaanidest. Parimatele ülevaate saatnud koolidele olid välja pandud ka auhinnad ning toreda üllatusena saimegi meie nende parimate hulka!
Auhindadeks saime põnevaid materjale, mida õppetöös kasutada. Materjalid leiavad lähiajal oma koha kodunduse klassis, raamatukogus ja loodusainete õpetajate juures.
Palju õnne, Maarja, sellise tunnustuse eest! Ja suur aitäh Sulle, et keskkonnateemat koolis üleval hoiad!



Projektist veidi pikemalt:
Aktuaalseks teemaks on saanud lahenduse leidmine koolilõunast järelejäänud korralikule toidule- kuidas seda päästa äraviskamisest? Haridusasutustes läheb aasta jooksul raisku ligi 1900 tonni toitu, mida lapsed ei söönud. Selle toidu päästmisega on otsast pihta hakatud. Tartu kliimakava 2030 üks eesmärke on vältida ja vähendada jäätmete teket. Kolmveerand „Tartlane ja keskkond 2021“ uuringu vastanutest peab Tartus oluliseks jäätmeprobleemi. Tartu linn panustab tartlaste loodushoidu ja haridusse läbi mitmete tegevuste, kuid lisaks sellele, et Tartu linna koolide ja lasteaedade toit on järjest loodussõbralikum, peame tähelepanu pöörama ka sellesama loodussõbraliku toidu lõpuni tarbimisele.
Üks lahendus on kogemus pilootprojektist FudLoopiga. FudLoopi eesmärk on vähendada toidu raiskamist Eestis ja plaan on laieneda lisaks pilootprojektile Tallinna koolidele ka teistesse koolidesse. Sellest oli täpsemalt eelmise nädala Maalehes artikkel. Maalehes ilmunud artiklis on näited sellest, kuidas Tallinnas ja Tartus seda tehakse. Katoliku koolis tehtav on tore näide, kuidas see juba toimib. Murekohaks osutus meie Tartu kohta toodud info- artiklis oli lause : Mitmed Tartu koolid, kellega toidu jagamise grupp ühendust võttis, isegi ei vastanud. Mõned ütlesid aga, et saadavad üle jäänud toidu loomadele. Maalehe artikli leiate https://maaleht.delfi.ee/artikkel/93599907/koolisooklas-ule-jaanud-toit-on-kahe-tunniga-kadunud-kui-ainult-abivajajad-teada-on
Ka riigi tasandil otsitakse lahendust. Eelmise aasta märtsis alustati sotsiaal-, keskkonna- ja maaeluministeeriumiga koostöös toidujäätmete tekke vältimise tegevuskava loomist. Sotsiaalministeeriumi poolt koostati toidu päästmise tegevuskava, mis keskendub absoluutses ja suhtelises vaesuses inimeste aitamisele, keda oli viimastel andmetel 300 000. Põllumajandus- ja Toiduamet tegeleb toidu annetamise juhendiga, selle kohta täpsem info https://pta.agri.ee/ettevotjale-tootjale-ja-turustajale/toidu-tootmine/toidu-annetamine. Toidu raiskamise vältimise kohta saab nõuandeid veebilehtedelt https://tarbitoitutargalt.ee/ ja https://rohetiiger.ee/hoiatoitu/
Meie koostööpartneriks on olnud toiduraiskamise ennetamise teemal haridusasutustes Eesti Rohelise Liikumise projekt CLIKIS- Network Keskkonnasõbralikud kooliköögid. Sellega liitusid Tartu Descartes´i Kool ja Tartu Lasteaed Pääsupesa, projektis üheks oluliseks meetmeks on toiduraiskamise ennetamine. Täpsemalt leiate https://roheline.ee/koolitoit/.
Tekst: Eesti Rohelise Liikumise projekt CLIKIS- Network Keskkonnasõbralikud kooliköögid projektijuht Marilin Eessalu