Avaldame austust Vello Saagele - Tartu Forseliuse kool

Avaldame austust Vello Saagele

8. veebruaril 1922 sündis legendaarne pedagoog, pikaaegne Tartu 8. Keskkooli (praegune Tartu Forseliuse Kool) eesti keele ja kirjanduse õpetaja Vello Saage. Tartu 8. Keskkoolis töötasid kirjandusklassid, Vello Saage juhendas kooliteatrit ja kõnekoore, korraldas kirjanduspäevi ja kirjanduslikke matku. 1959. aastal ilmus Saage eestvedamisel koolialmanahhi Tipa-Tapa esimene number. Vello Saage õpilaste hulka kuulusid Mati Unt, Mihkel Mutt, Mari Vallisoo, Tiiu Kuurme, Krista Aru, Hannes Kaljujärv, Aarne Rannamäe jpt. Mati Undi esimene romaan “Hüvasti, kollane kass” ilmus 1963. aastal almanahhi Tipa-Tapa 6. numbris.

Tiiu Kuurme on oma õpetaja kohta öelnud: „Saage hindamine oli mängusituatsioon. Kedagi ei huvitanud iial, mis numbri Saage pani, see läks paberite kontrollijale. Küll aga huvitas tegelik hinnang, milleks oli kogu suhtumine, repliigid, dialoog… Saage ei hinnanud niivõrd teadmisi kui originaalset mõtlemist, arusaamist“

Vello Saage ise kirjeldas õpetajaks-olemist järgmiselt: “Et olla õpetaja, on vaja suurt mõistmist. Ka mõistmisvõime on anne, jumala and. Õpetamine ei ole töö, vaid kunst. Tööd on selles nii palju, kui õpetaja oma ainet teadma peab. Seda peaks ta absoluutselt valdama. Muus osas on õpetaja kunstnik.”


Igaüks on oluline!