KOOLIRAHVA AVALIK PÖÖRDUMINE lastevanemate ja noorte poole – Tartu Forseliuse kool

KOOLIRAHVA AVALIK PÖÖRDUMINE lastevanemate ja noorte poole

26. oktoober 2021

Head lapsevanemad ja noored!

Kutsume teid ja teie pereliikmeid üles kasutama võimalust end vaktsineerida COVID-19 viiruse vastu – nii saame viiruse levikut tõkestada ning hoida meie hariduse avatuna.
Viimased kaks kuud oleme teinud koolides tööd selle nimel, et meie lapsed ja noored saaksid omandada maailma parimat haridust kontaktõppes. Selleks oleme lihtsustatud karantiini korras testinud koolis vaktsineerimata lähikontaktseid. Seniste kokkuvõtete järgi said koolikeskkonnas lähikontaktseks jäänutest positiivse testitulemuse septembris 4,1% ning oktoobris veidi üle 6% testi teinutest.


Pärast koolivaheaega jõustub uus lihtsustatud karantiinikord. Vaktsineerimata lähikontaktsed peavad tegema PCR-testi (alates 4. päevast pärast COVID-19 positiivse testitulemuse saanud inimesega toimunud lähikontakti) ning olema koolist eemal kuni testi vastuse saamiseni. Nii loodame võimalikud nakkusahelad varakult katkestada.
Samas muudab selline korraldus nii vaktsineerimata kaasõpilaste kui ka kogu koolipere elu oluliselt ebastabiilsemaks. Vaktsineeritud ja haigustunnusteta õpilased ei pea testima ega jääma lähikontaktsena karantiini.


Näeme statistikast, et koolis nakatuvad eelkõige vaktsineerimata õpilased. Vaktsineerimine tagab stabiilsema ja turvalisema koolikeskkonna nii õpilasele endale kui ka koolikaaslastele ja õpetajatele – kogu kooliperele.
Eestis on lubatud COVID-19 vaktsiiniga vaktsineerimine alates 12. eluaastast. Praegu on 12–15aastastest vaktsineeritud veidi vähem kui pooled, 16–17aastastest veidi üle 60%. Suur tänu kõigile, kes on vaktsineeritud. Näeme, et kui koolipere vaktsineerituse tase on kõrge, saab kogu kool stabiilsemalt toimida.


Meil on 521 üldhariduskooli, neist üle pooltes on vaktsineeritud vähem kui pooled õpilased. Vaid 25 üldhariduskoolis on õpilastest vaktsineeritud 70% või rohkem, sh 11 kooli, kus õpilaste vaktsineeritus on üle 80%, näiteks Miina Härma Gümnaasium ja Hiiumaa Gümnaasium. Tartus Jaan Poska Gümnaasiumis on aga vaktsineeritud kõik õpetajad ning ca 90% õpilastest. Tänu sellele ei ole seal tekkinud ka viiruskoldeid, mistõttu on õpilased saanud rahulikult õppimisele keskenduda. Meie koolis on vaktsineeritud üle 80% õpetajatest ning 50% nendest õpilastest, keda võib vaktsineerida.


Nakkusohu tase Eestis on väga kõrge. Haiglad on koroonahaigete ravi tõttu ülekoormatud ning kui olukord ei parane, tekib surve koolide sulgemiseks. Samas oleme juba näinud koolide pikaajalise distantsõppe tulemusi – õpilaste vaimse tervise näitajad on halvenenud, põhikooli lõpueksamite keskmised tulemused olid kevadel tavapärasest madalamad. Koolides on vaja teha lisatööd, et distantsõppel tekkinud õpilünkadega õpilasi järele aidata.


Ka mitmed rahvusvahelised organisatsioonid, nt Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskus, OECD, Maailmapank, UNESCO ja UNICEF on kinnitanud, et koolide avatud hoidmine on ka viiruse leviku ajal väga oluline.
Stabiilses kontaktõppes saame õpilasi nende arengus paremini toetada. Kontaktõppes õppimise kõrval on õpilaste jaoks vajalik ka silmast-silma kaasõpilastega suhtlemine. Samuti saavad õpetajad ja tugispetsialistid koolis õpilaste muresid paremini märgata ja neid toetada. Distantsõppel on see küll võimalik, aga oluliselt keerulisem.


Me kõik saame koolide avatuna hoidmiseks anda oma panuse, kui vaktsineerime end viiruse vastu. Palun kasutage koolivaheaega perearstiga konsulteerimiseks ning võimalusel enda ja oma laste vaktsineerimiseks.
Meie, õpetajad, koolijuhid ja tugispetsialistid, lubame teha aktiivselt tõhustusdoose, et tagada omalt poolt koolikeskkonna turvalisus.

Eesti Koolijuhtide Ühendus
Eesti Haridustöötajate Liit
Õpetajate Ühenduste Koostöökoda
Eesti Eripedagoogide Liit
Eesti Õpilasesinduste Liit
Haridus- ja Teadusministeerium


Igaüks on oluline!