Keskkonna nädal - imeline nädal! - Tartu Forseliuse kool

Keskkonna nädal – imeline nädal!

16. juuni 2022

Tartu Forseliuse Koolis tegutsevad Maailmamuutjad korraldasid 16.-20. mail kooliperele sündmusterohke keskkonnanädala. Maailmamuutjateks on aktiivsed õpilased, kes ise eeskujuks olles ja keskkonnateadlikkust tõstes püüavad maailma enda ümber rohelisemaks muuta.

Keskkonnanädal algas aulas toimunud konverentsidega. I kooliastmele esines Tartu Loodusmaja ja Teaduskeskus Ahhaa. II kooliastme õpilased said teada SA Teeme ära ja Foodsharing Tartu tegemistest. III kooliastme õpilased kuulasid ettekandeid Fridays for Future noorte kliimasteikidest, rohelisest eluviisist (Eestimaa Rohelised) ning digiprügist (Make it Neutral). Lisaks lahendasid õpilased praktilisi keskkonnateemalisi ülesandeid. I kooliaste meisterdas prototüüpe toodetele, mis aitaksid vähendada prügi ja toiduraiskamist ning soodustaksid taaskasutust. II kooliastme õpilased koostasid klassijuhatajatunnis mõistekaarti “Minu keskkonnasõbralik klass” ning valisid ühiselt välja, milliseid ideid klassiga rakendama hakatakse. III kooliaste otsis ajujahi käigus innovaatilisi ideid keskkonnaprobleemide lahendamiseks. Tooteid, teenuseid või äppe tutvustati klassile liftikõne vormis ning kuulajad kehastusid investoriteks, kes valisid välja parima idee. Maailmamuutjatele toimus infotund Rohelise Kooli programmiga liitumisest.

Teisipäeval toimusid põnevad Kahoot’id, mille käigus valiti igast klassist võistkond osalema prügisorteerimise finaalvõistlusel. Kolmapäevast reedeni toimusid vahetundides tasavägised finaalid, et igast kooliastmest parim prügisorteerija välja selgitada. Kolmapäeval toimus ka filmiõhtu, kus saadi teadlikumaks kiirmoe telgitaguste osas.

Neljapäeval said keskkonnanädalast osa ka pereliikmed, sest toimus kevadkontsert, heategevuslik kohvik ja taaskasutuslaat. Kohvikutulu annetati kodanikuühendusele Eesti Metsa Abiks ning laadatulu koguti Maailmamuutjate toetuseks.

Terve nädala jooksul võistlesid klassid väljakutses “Tule kooli jala, rattaga või tõuksiga”. Parima tulemuse saavutanud klassis tuli nädala jooksul ilma autota kooli lausa 75% õpilastest. Koolimaja koridorides sai uudistada näitust šokeerivatest keskkonnafaktidest, koolihoovis mängida keskkonnateemalist nutiorienteerumismängu ning ainetundides panustada ümbruskonna koristamisesse.
Maarja Tamjärv ja Egle Saarepere

Lisaks valmis nädalast ka video, millega osaleb Maailmamuutjate grupp oma korraldusega Mondo Maailmakooli Maailmapäevade konkursil! Pöidlad pihus!


Igaüks on oluline!